تا سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر حالا کمتر از سه ماه باقی مانده و این مدت فیلمسازان و سینماگران ماراتن سختی برای عرضه فیلمهایشان به هیات انتخاب، انتخاب فیلمها توسط این هیات و بعد حضور در عرصه رقابت مهمترین رویداد سینمایی کشور طی خواهند کرد.
در این گزارش با در نظر گرفتن این مهم که برخی از این فیلمسازان هنوز فیلم خود را در دبیرخانه جشنواره ثبت نکردهاند از یک سو و حتی احتمال ردشدن برخی فیلمها توسط هیات انتخاب سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر به بررسی حضور داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، ابراهیم حاتمیکیا، رضا درمیشیان و محمدحسین مهدویان و فیلمهایشان در این جشنواره میپردازیم.
«لامینور» داریوش مهرجویی
آخرین حضور داریوش مهرجویی در جشنواره فیلم فجر به سال ۹۲ و فیلم «اشباح» برمیگردد. فیلمی که نتوانست نظر مخاطب و منتقدان را جلب کند و مهرجویی هم ترجیح داد در نشست خبری پس از اکران فیلم در سینمای اهالی رسانه شرکت نکند. این کارگردان که او را از اولینهای موج نوی سینمای ایران میدانند از همان سال تا همین یکی دو ماه پیش فیلم دیگری نساخته بود. او که دو سال ابتدایی دهه ۹۰ را با سه فیلم سپری کرده بود در ۶سال گذشته با نوشتن و ترجمه روزگار گذرانده و تنها کار او در عرصه کارگردانی به روی صحنه بردن نمایش «غرب واقعی» با بازی جمیله فردین و امین حیایی بوده است.
مهرجویی اما حالا به تهیهکنندگی رضا درمیشیان ساخت «لامینور» را به پایان رسانده است. فیلمی که فیلمنامهاش را با همراهی همسرش وحیده محمدیفر نوشته و علی نصیریان و عزتالله رمضانیفر ۴۰سال پس از «گاو» بار دیگر در کنار هم در آن ایفای نقش کردهاند. کارگردان فیلم خاطرهانگیز «هامون» البته تنها به این دو بازیگر قدیمی بسنده نکرده و بیتا فرهی و فریماه فرجامی را هم پس از سالهای جلوی دوربین خود آورده است. از جوانترها هم از پردیس احمدیه تا کاوه آفاق خواننده مطرح راک در فیلم جدید داریوش مهرجویی ایفای نقش میکنند. خبرهای رسیده و عکسهای منتشر شده از این فیلم حاکی از آن است که مهرجویی پس از مدتها کش و قوس، بالاخره ادامه یا احتمالا اسپینآفی بر «سنتوری» ساخته است و البته گفته میشود این بار شخصیت اصلی فیلم این کارگردان مطرح یک نوازنده زن است. آخرین فیلمی که مهرجویی برایش تحسین شد و پخش نسخه غیرقانونیاش پس از توقیف با استقبال مردم روبهرو شد. استاد باز به سراغ تکرار یک تجربه موفق برگشته تا شاید پس از کارهایی چون «اشباح»، «چه خوبه که برگشتی» و… بتواند صاحب فیلمی باشد که در زمان اکرانش در جشنواره کسی قهقهه نمیزند یا سالن را ترک نمیکند.
«لامینور» البته هنوز نیامده حاشیههایی داشته. از دعواهای درمیشیان با بنیاد سینمایی فارابی تا درخواست ارائه سوابق کارگردان از سوی صندوق هنرمندان برای اعطای وام ساخت فیلم به داریوش مهرجویی. اتفاقاتی که موجب شده تا در پایان تمام خبرهای مربوط به «لامینور» که در رسانهها منتشر میشود این جمله تاکیدی اضافه شود که «لامینور» به صورت مستقل و بدون هیچ کمکی از سوی سازمان سینمایی و بنیاد فارابی و دولت ساخته میشود.
«خون شد» مسعود کیمیایی
«خون شد»؛ این نام تازهترین اثر کارگردان کهنهکار سینمای ایران است که در تهران و تقریبا با تمام المانهای ثابت فیلمهای کیمیایی در حال ساخت است. کیمیایی بار دیگر و در تازهترین فیلمش هم از جوانمردی میگوید و معرفت و غرور. هرچند قرار گرفتن نام او در کنار نام یکی از سرمایهگذاران پرحاشیه یکی دو سال اخیر سینمای ایران انتقاداتی را به دنبال داشته اما گروه سازنده به سرعت در حال ساخت این فیلم هستند تا مسعود کیمیایی بار دیگر در جشنواره فیلم فجر حاضر باشد.
سعید آقاخانی، سیامک انصاری، لیلا زارع، نسرین مقانلو، هومن برقنورد و سیامک صفری با گریمها و لباسهای جنوب شهری در تازهترین فیلم کیمیایی حاضر هستند و باید دید نتیجه کار این بازیگران و کارگردانی کارگردان «قیصر» که گفته میشود به نوعی با این فیلم «قیصر» ورژن جدید را خواهد ساخت، آیا مورد توجه اهالی رسانه و منتقدان و مخاطبان قرار میگیرد یا کیمیایی بار دیگر مثل آنچه در نشست خبری «قاتل اهلی» رخ داد، نشست جنجالی و پرحاشیهای را تحمل خواهد کرد. البته شاید هم این کارگردان اگر بازخورد منفی بگیرد همانند آنچه بعد از اکران «متروپل» در جشنواره سیودوم رخ داد، تصمیم بگیرد اصلا در نشست خبری حاضر نشود و به سوالات خبرنگاران و منتقدان پاسخ ندهد.
«خروج» ابراهیم حاتمیکیا
آخرین حضور کارگردان «از کرخه تا راین» در جشنواره فیلم فجر به سال ۹۶ برمیگردد و فیلم جنجالی «به وقت شام». ابراهیم حاتمیکیا پس از اینکه نشست خبری پرحاشیهای را در پردیس سینمایی ملت تجربه کرد، در اختتامیه هم دریافت جایزه بهترین کارگردانی به صورت مشترک را برنتابید و از صداوسیما گرفته تا جشنواره و منتقدان فیلمش را به باد انتقاد گرفت و گفت:
«من فیلمساز وابستهام. من فیلمساز این نظامم. من ۳۰ سال است که روی این سن میآیم و میروم، بار اولم نیست. باید تقدیر کنم از سازمان اوج که واقعا سربازان گمنام هستند… »
ابراهیم حاتمیکیا حالا و در جشنواره سیوهشتم بار دیگر با یک سوژه ملتهب سیاسی و اجتماعی حاضر خواهد شد. کشاورزانی که سوار بر تراکتور راهی تهران میشوند تا صدای اعتراض خودشان به از بین رفتن محصولاتشان در سیل را به گوش هیات دولت برسانند. فرامرز قریبیان، پانتهآ پناهیها، گیتی قاسمی، جهانگیر الماسی، آتش تقیپور، فرزاد حسنی و … بازیگران پرتعداد فیلم «خروج» هستند که کارگردان «آژانس شیشهای» برای ساخت آن برای سومین بار از سرمایه «اوج» بهره گرفته و باید دید این فیلم او که حالا تقریبا تمام خط داستانیاش را بازیگرانش لو دادهاند میتواند نظر منتقدان و اهالی رسانه را جلب کند یا یک بار دیگر با یک نشست جنجالی و شاید با یک اختتامیه جنجالی روبهرو خواهیم بود. باید تا بهمنماه و رقابت داغ جشنواره صبر کنیم تا به پاسخ این سوال برسیم.
«مجبوریم» رضا درمیشیان
علاوه بر «لامینور» که رضا درمیشیان به عنوان تهیهکننده به جشنواره خواهد فرستاد، گفته میشود او «مجبوریم» را هم در مقام کارگردان راهی جشنواره سیوهشتم خواهد کرد تا با دو فیلم در این رویداد حضور داشته باشد و در دو فیلم به عنوان تهیهکننده، خودش با خودش به رقابت بپردازد!
او که از همان ابتدا فیلمهایش با جنجال روبهرو بوده، سه بار در جشنواره فیلم فجر حضور داشته که دوبار آن با حاشیه همراه بوده است. «بغض» که اولین حضور او بود با وجود تحسین منتقدان از بخش مسابقه جشنواره کنار گذاشته شد و درباره «عصبانی نیستم» با حاشیههایی که ایجاد شد، مجبور شد در آخرین لحظات و در اختتامیه با ارسال پیامی از کنار کشیدن از عرصه رقابت بگوید. پس از این اتفاقات جنجالی «عصبانی نیستم» سال گذشته و پس از ۵سال بالاخره به اکران رسید. در مدت توقیف این فیلم اما این کارگردان جوان بیکار ننشست و دو فیلم «مجبوریم» و «یواشکی» را در سکوت کامل خبری ساخته است.
«مجبوریم» فیلمی است که احتمال حضورش در این دوره از جشنواره فیلم فجر میرود و گفته میشود در بیش از صد لوکیشن در تهران ساخته شده و لیست بازیگران پروپیمانی هم دارد. تنها تصویری که از این فیلم منتشر شده تصویر فاطمه معتمدآریا است که نوزادی تازه به دنیا آمده را در دست دارد. بهمن فرمانآرا، نگار جواهریان، بابک کریمی، پارسا پیروزفر، پردیس احمدیه و … تعدادی از بازیگران این فیلم هستند که اردیبهشت امسال فیلمبرداری آن به پایان رسید و اگر درمیشیان تصمیم به فرستادن آن به جشنواره فیلم فجر داشته باشد احتمالا از معدود فیلمهایی است که هیات انتخاب میتوانند آن را تمام و کامل ببینند، نه نسخه ناقص و تدوین اولیه و …
«درخت گردو» محمدحسین مهدویان
مهدویان یکی از کارگردانهای نسل جدید است که این دوره از جشنواره فیلم فجر نسبت به سه حضور قبلیاش کار سختتر و رقبای سرسختتری پیش رو دارد. هرچند تنور رقابت جشنواره فیلم فجر به عنوان بزرگترین رویداد سینمایی کشور همیشه داغ است اما امسال برای مهدویان که با «ایستاده در غبار»، «لاتاری» و دو «ماجرای نیمروز» ۴ جشنواره پیاپی در فجر حاضر بوده و همیشه هم فیلمهایش جنجالهای خاص خودشان را داشتند عرصه رقابت با بزرگان چه از کارگردانهای پیشکسوت و چه کارگردانهای همنسل با خودش است. مهدویان که پس از «ماجرای نیمروز، رد خون» گفته بود دیگر فیلمی با سوژه تاریخی نمیسازد، نتوانست پای قول خودش بایستد و در «درخت گردو» بار دیگر یک سوژه ملتهب تاریخ معاصر را برای فیلم جدیدش انتخاب کرد. سوژهای که در غرب کشور میگذرد و گفته میشود به بمباران شیمیایی یکی از شهرهای کشور در ایام جنگ میپردازد.
کارگردان «ایستاده در غبار» اما برای اولین بار از بازیگر ثابت ۴فیلم قبلیاش یعنی هادی حجازیفر دور شد و فیلم جدیدش را با تیم بازیگران جدید و البته تهیهکننده جدید ساخت. فیلمی که پیمان معادی بازیگر بینالمللی سینمای ایران در آن ایفای نقش کرده و پس از پایان فیلمبرداری از لذتبخش بودن همکاری با مهدویان و بیصبری برای دیدن نتیجه کار بر روی پرده سینما نوشته است. مهران مدیری دیگر شگفتی تیم بازیگران فیلم تازه مهدویان است که باید دید نتیجه کنار هم قرار گرفتن این اسمهای مطرح آیا میتواند نظر اهالی رسانه و منتقدان را جلب کند یا بازخوردهای منفی باعث میشود بار دیگر محمدحسین مهدویان از ساخت فیلمی با سوژه تاریخی ابراز پشیمانی کند.
منبع: خبرانلاین
نظرات