احتمالا شما هم مثل من، عاشق انیمههای کمدی و زندگی روزمره هستید و بسیاری از انیمههای این ژانر را تماشا کردهاید.یک نکتهی جالب که در این نوع انیمهها زیاد به چشم میخورد، رشد و بزرگ شدن تدریجی شخصیت اصلی و سایر شخصیتهای مکمل است که موجب میشود مخاطب با شخصیتها رابطهی بهتری برقرار کند و تا حدودی به آنها وابسته شود. در میان این همه هیاهوی انیمههای جدید، به نظرم خوب آمد که یک سری هم به انیمههای قدیمی بزنیم و به نقد و بررسی و معرفی آنها هم بپردازیم و همانطور که از تایتل مقاله هم پیداست، امروز ما میخواهیم انیمهی Bakuman را مورد نقد و بررسی قرار دهیم. اگر شما هم یکی از طرفداران ژانر کمدی و زندگی روزمره هستید، حتما با من و سینما فارس همراه باشید.
انیمهی Bakuman در سال ۲۰۱۰ – ۲۰۱۳ با نویسندگی تسوگومی اهبا (Tsugumi Ohba) و با کارگردانی تاکشی اباتا (Takeshi Obata) و در ژانرهای کمدی، زندگی روزمره منتشر شد.
عشق، شروع ماجراجویی
داستان انیمهی Bakuman از یک عشق و رویا شروع میشود. ماشیرو که شخصیت اصلی داستان میباشد، با دختری به نام میهو آشنا میشود که هر کدام یک رویای بزرگ را در سر خود میپرورانند. ماشیرو میخواهد یکی از بزرگترین مانگاکاها (برای اطلاع کسانی که نمیدانند مانگاکا چیست: مانگاکا به کسانی گفته میشود که یکی از وظایف ساخت یک مانگا و یا تمامی وظایف آن را به تنهایی به دوش میکشند تا یک مانگا بسازند) و میهو هم میخواهد که گویندهی انیمهها شود. اصل قضیهی داستان از اینجا شروع میشود که ماشیرو و میهو عاشق همدیگر میشوند و به همدیگر قول میدهند تا زمانی که آرزوهایشان برآورده نشود، با همدیگر ازدواج نکنند. در این میان، ماشیرو با شخص دیگری با نام تاکاگی آشنا میشود که قوهی داستان پردازی قویای دارد و بعد از کمی مناقشه، او هم به تیم ماشیرو میپیوندد و وظیفهی داستانسرایی مانگاها را بر عهده میگیرد.
تاریخچهی خانوادگی
ماشیرو هنگامی که بحث مانگاکا شدن را با خانوادهاش در میان گذاشت، همگی، علل خصوص مادرش با او مخالفت کردند ولی دلیل آنها این نبود که بخواهند پسرشان دکتر یا مهندس شود، بلکه دلیلی دیگر داشت. عموی ماشیرو که یکی از معروفترین مانگاکاهای دوران خودش به شمار میرفت، به دلیل کار زیاد، مرده بود و آنها هم میترسیدند که ماشیرو هم مثل او، از فرط کار زیاد جانش را از دست بدهد و به همین دلیل، تاجایی که توانستند با او مخالفت کردند. اما ماشیرو همچنان بر هدف خود استوار بود و به هیچ عنوان نمیخواست که از هدف خودش دشت بکشد و همین هم موجب شد که پدربزرگ ماشیرو، کلید استودیوی عموی ماشیرو را به او بدهد تا در آنجا مشغول به فعالیت شود. ماشیرو و تاکاگی شروع کار خود را در این استودیو استارت زدند و از همان اول کار با سختیهای مسیر آشنا شدند و خود را با آنها وفق دادند. آنها بعداً با یک ادیتور ب اسم هاتوری، به همکاری میپردازند و ادامهی ماجرا…
شروع نقد و بررسی
حال که داستان را تا حدودی بیان کردیم و از اصل داستان با خبر شدیم، خوب است که به سراغ نقد و بررسی داستان و سایر بخشهای دیگر انیمه Bakuman برویم. داستان انیمهی Bakuman تا حدودی برای تمامی سنین، جذاب و قابل فهم و درک است. شیوهی روایت داستان انیمه تا پایان فصل اول، بسیار جذاب و گیرا و درگیر کننده است و ما چون در این مقاله فقط به نقد و بررسی فصل اول میپردازیم، در مورد سایر فصلهای دیگر انیمهها در مقالات آینده حرف خواهیم زد. شما میتوانید همانقدر که از عاشقانه بودن انیمه Bakuman لذت ببرید، همانقدر هم میتوانید از کمدی بودن آن لذت ببرید و ترکیب شدن این دو ژانر، موجب میشود که در هیچکدام افراط نشود و به گونهای نشود که مخاطبان از بیش از حد عاشقانه بودن انیمه، رنج ببرند و یا به دلیل بیش از حد کمدی بودن انیمه، داستان آن را زیاد جدی نگیرند و بعد از دنبال کردن چند قسمت، آن را رها کنند. شیوهی تمام شدن انیمه در هر قسمت، با رخ دادن یک رویداد صورت میگیرد و موجب میشود که مخاطب اشتیاق بیشتری برای تماشا کردن قسمت بعدی داشته باشد. البته نباید در این میان از وجود کلیشههای متعدد در انیمه Bakuman امتناع بورزیم و باید به وجود آنها هم اقرار کنیم. کلیشههای زیادی در داستان انیمه Bakuman به کار رفته است که البته با هنر کارگردانی کارگردان انیمه، این کلیشهها آنچنان به چشم نمیآیند و اگر هم به چشم بیایند، چنان تأثیری بر داستان نمیگذارند و حتی در بعضی مواقع موجب زیبایی آفرینی هم میشوند. در کل، داستان فصل اول انیمه Bakuman و شیوهی روایت آن، بسیار صریح و روان و همه کس فهم میباشد و در کنار این نکات مثبت، نکات منفیای هم دارد که یکی از آنها همین کلیشهوار بودن آن میباشد.
شاید یکی از مواردی که موجب جذب بیشتر مخاطب میشود، طراحی انیمه باشد. در نقد و بررسی فیلم و سریال به زاویهی قرارگیری دوربین و … میپردازند اما در نقد و بررسی انیمه، ما به شیوهی طراحی محیط، کاراکترها و همچنین فضای حاکم بر انیمه یا همان تم اصلی انیمه میپردازیم. حال و هوای حاکم بر انیمه یا همان تم اصلی انیمه Bakuman، یک تم شاد و براق تا حدودی هم ترکیب شده با حال و هوای انیمههای قهرمانی و شونن میباشد و میتوان آن را متناسب با ژانر اصلی انیمه در نظر گرفت. طراحی کاراکترها و شخصیت پردازی انیمه Bakuman بسیار مبتکرانه کار شده است و ممکن نیست که در میان شخصیتهای موجود در انیمه، کسانی را پیدا کنید که چهرههای مشابهی داشته باشند. در همین راستا اگر نگاهی هم به طراحی محیط انیمه داشته باشیم، میتوانیم همین درستکاری را در این بخش هم مشاهده کرد. البته باید در نظر داشته باشیم که این تعریفات ما مربوط به سالی میباشد که انیمه در آن منتشر شده است و مطمئنا این نوع از طراحی، یکی از رایجترین طراحیهای آن زمان (بازهی زمانی سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳) به شمار میرفت و معقول نیست که آن را با انیمههای حال حاضر مقایسه کنیم. به طور خلاصه، طراحی و شخصیت پردازی انیمه Bakuman بسیار عالی و چشمنواز میباشد و برای سال ۲۰۱۰، یک همچین طراحیای یکی از بهترینها به شمار میرفت.
صداگذاری انیمه Bakuman در حد قابل قبول قرار دارد و نه میتوان گفت که خیلی خوب است و نه میتوان گفت که افتضاح است، بلکه یکسری مشکلاتی دارد که در اینجا به آنها اشاره خواهیم کرد. مشکل اصلی صداگذاری انیمه Bakuman این است که در بعضی از مواقع، نمیتوان صدای کاراکترها را از یکدیگر تفکیک کرد و انگار که یک گوینده، همهی آنها را صداگذاری کرده است. یکی دیگر هم از مشکلات صداگذاری انیمه Bakuman این است که اپنینگ (ویدیو موزیک شروع انیمه) و اندینگ (ویدیو موزیک پایانی انیمه) تا حدودی با حال و هوای انیمه متناسب نیستند. به طور کلی، انیمه Bakuman در بخش صداگذاری، آنقدر که باید خوب میبود، نیست و همین اشکالات میتواند به تجربهی مخاطب لطمه بزند و نتواند او را در فضای انیمه غرق کند.
سخن پایانی
به عنوان سخن پایانی باید در مورد انیمهی Bakuman اقرار کنم که یکی از بهترین انیمههای ژانر کمدی، زندگی روزمره و عاشقانه به شمار میرود و به تمامی کسانی که به این ژانرهای مذکور علاقه دارند، انیمه Bakuman پیشنهاد میشود. این نقد و بررسی فقط مربوط به فصل اول انیمه Bakuman میباشد و سایر فصول دیگر این انیمه، یعنی فصلهای دوم و سوم در مقالات آینده مورد نقد و بررسی قرار خواهند گرفت. اگر شما هم یکی از طرفداران این سبک از انیمهها هستید، حتما در بخش نظرات، نظر خودتان را در مورد این انیمه بیان کنید و همچنین اگر انیمههای دیگری در این سبک میشناسید، خوشحال میشویم در بخش نظرات ذکر کنید. همچنین اگر هرگونه نقدی در مورد این مقاله و پیشنهادی برای مقالات آینده دارید، بیان کنید تا به آنها عمل کنیم.
نظرات
از بهترین و عالی ترین انیمه های سبک “برشی از زندگی” که کامل بیننده رو با سختی های یک مانگاکا آشنا میکنه.
امتیاز من ۹ از ۱۰